Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kurultayının ne zaman yapılacağı, genel başkan seçimi tarihini merak eden vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP genel başkanlığı için aday olduğunu duyurmuştu. 38. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı için geri sayım başladı. Peki, CHP kurultayı ne zaman yapılacak?
38. Cumhuriyet Halk Partisi Olağan Kurultayı için tarih araştırmaları başladı. CHP genel başkanlık seçimi için Kemal Kılıçdaroğlu hariç 2 isim adaylığını açıkladı. CHP Grup Başkanı Özgür Özel ve parti üyesi Örsan Kunter Öymen aday olduğunu duyurdu. Peki, CHP kurultayı ne zaman yapılacak?
CHP Grup Başkanı Özgür Özel, kurultay için tarih verdi. Özel, "5 Kasım partimiz için hepimiz için uygundur" dedi.Buna göre; CHP genel başkanlık seçiminin kasım ayının ilk haftasında yapılması planlanıyor.
Ağustos ayında başlayan CHP kongre takvimi çerçevesinde mahalle delegeliği seçimi ve ilçe kongreleri yapıldı. Ekim ayı sonunda tamamlanması planlanan il kongreleri ise Elazığ ve Muş'la başladı.CHP'de bugün İzmir ve Gümüşhane, yarın da Konya, Karaman, Şanlıurfa, Bursa ve Isparta il kongreleri gerçekleştirilecek. Ankara il kongresinin 24 Eylül'de, İstanbul il kongresinin ise 8 Ekim'de yapılması planlanıyor.İl kongreleriyle birlikte partinin yeni genel başkanını seçecek 1370 delege de belirlenmiş olacak.CHP'de yeni genel başkanın, Parti Meclisi'nin (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu'nun seçileceği 38. Olağan Kurultay'ın ise kasım ayı başında yapılması öngörülüyor.
Partide şu ana kadar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu hariç, Grup Başkanı Özgür Özel ve parti üyesi Örsan Kunter Öymen, parti genel merkezinde düzenledikleri basın toplantılarıyla, CHP Genel Başkanlığına aday olduklarını açıkladı.Mevcut parti tüzüğüne göre CHP'de kurultayda genel başkanlığa aday olabilmek için ise yüzde 5 delegenin imzası gerekiyor.Buna göre kasım ayı içinde yapılacak 38. Olağan Kurultay'da aday olabilmek için 69 delegenin imzasının divana sunulması lazım.
CHP'de daha demokratik, işlevsel ve günün şartlarına uygun tüzük hazırlıkları da sürüyor. Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre başkanlığında yürütülen tüzük çalışmalarında yaklaşık 1 milyon 300 bin üyeye öneri çağrısı yapıldı.Türkiye'deki siyasi partilerin yanı sıra 16 ülkeden sosyal demokrat partilerin tüzüklerini de mercek altına alan CHP Tüzük Komisyonu, üyelerden gelen 10 binden fazla talebi değerlendiriyor.PM'nin üye sayısının artırılması, milletvekilliği için ön seçim şartı, MYK üyelerinin PM tarafından seçimi, milletvekilliği için dönem kuralı, aktif üyelik gibi yeniliklerin konuşulduğu yeni tüzük de delegenin onayına sunulacak.CHP 38. Olağan Kurultayı'nda seçilecek organların ataması da yeni tüzüğe göre yapılacak.